Work
Work

Omgaan met stress op het werk

Het is geen verrassing dat werk een belangrijke stressfactor kan zijn in ons leven. Maar geen enkele baan mag zo stressvol zijn dat het een koortslip veroorzaakt.
Zo relativeert u problemen, vermindert u hun emotionele impact en gaat u om met stress op het werk.

Herken de waarschuwingssignalen. Voelt u zich overweldigd op uw werk? Raakt u uw zelfvertrouwen kwijt? Wordt u geïrriteerd of trekt u zich terug? Voelt u zich minder productief of vindt u uw werk minder belonend? Wanneer u deze signalen herkent, dan kunt u stappen nemen om het emotionele effect op uw leven te minimaliseren en stress op het werk te verminderen.

Luister naar uw gevoelens. Of u het nu leuk vindt of niet, gevoelens spelen een rol in het nemen van beslissingen. Door uw emoties te negeren, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat uw motivaties of behoeften zijn op het werk en hoe u hierover kunt communiceren.

Lach er om. U hebt niet overal controle over en u loopt waarschijnlijk tegen meerdere problemen aan tijdens uw dag. Door te leren lachen met een collega over een onverwacht probleem kunt u stress op het werk verminderen.

Leer over de invloed van non-verbale signalen en lichaamstaal. Uw armen over elkaar vouwen kan u een onzekere of angstige uitstraling geven (vooral bij onbekenden; sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat dit bij vrienden of collega's juist kan duiden op interesse en een grote betrokkenheid bij een onderwerp). Dus door te leren hoe u lichaamstaal afleest en door uw boodschap overeen te laten komen met uw eigen lichaamstaal, kunt u ervoor zorgen dat misverstanden geminimaliseerd worden, waardoor het leven op het werk veel gemakkelijker wordt.

Probeer geen perfectionist te zijn. Het is prima om hoge verwachtingen te hebben, maar overweldig uzelf niet door te proberen teveel te doen en vervolgens bang te zijn om tekort te schieten. Stel uzelf realistische doelen. Werk hard aan wat u doet en presteer op de best mogelijke manier.

Creëer een tijd en plaats om u zorgen te maken. Het moet altijd dezelfde plek zijn en ver voor bedtijd. Gedurende deze tijd kunt u zich zorgen maken over wat u wilt. Indien u zich overdag ergens zorgen over maakt, schrijf dit op en plan het zorgen maken in voor uw ‘zorgentijd’.

Probeer niet teveel te doen. Bekijk aan het einde van iedere dag uw schema en erken uw prestaties. Denk vervolgens na over wat u morgen moet doen. Plan dagelijkse pauzes in en vermijd het een na het ander in te plannen of teveel in een dag te proppen.

Plan pauzes in. Plan wanneer u uw dag indeelt pauzes in, zodat u uw bloed laat stromen en uw gedachten rust geeft. Maak een wandeling of ga tussen de middag sporten. Slechts 30 minuten beweging kan uw humeur verbeteren, u meer focussen en u energie geven, terwijl u uw lichaam en geest ontspant.