Wat is herpes?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV-1), oftewel herpes labialis. Het virus veroorzaakt een infectie, die zich verspreidt van mens tot mens door nauw, direct contact. Herpes labialis doet zich voor als een koortsblaar, die bekend staat als een koortslip.

Doorbreek het stigma van herpes labialis

Symptomen van herpes labialis

Het herpes simplex virus leidt over het algemeen tot een of meerdere blaren op of rond het aangetaste gebied. In het geval van HSV-1 zijn de symptomen van herpes labialis, zichtbare zwellingen rond de lippen.

Kom meer te weten over een koortslip

Het veroorzaken van een infectie met herpes labialis

Wanneer infectie met het herpes simplex virus zich heeft voorgedaan, verlaat deze het lichaam nooit meer. Over het algemeen treedt deze het lichaam binnen via een huidbeschadiging of via de mond.

Na de primaire infectie, verplaatst het herpes simplex virus zich van de huidcellen naar de zenuwcellen, waar het permanent aanwezig blijft. HSV-1 verschuilt zich in de zenuwcellen ter hoogte van van uw slaap.

HSV-1 blijft inactief, maar kan worden gereactiveerd wanneer deze geprikkeld wordt. Onder deze prikkels vallen: stress, ziekte, koorts, operaties, blootstelling aan de zon en menstruatie.

Leer hoe herpes zich verspreidt

HSV-1 verspreidt zich door direct huidcontact