Wat is een koortslip?

Een koortslip, oftewel koortsblaar, wordt veroorzaakt door het HSV-1 virus en komt vaak voor. Het is eenvoudig te herkennen, aangezien ze over het algemeen verschijnen als rode knobbeltjes die zich ontwikkelen tot blaren rond de lippen en mond. U kunt hier meer over te weten komen over een koortslip.

About Cold Sore
About Cold Sore

Wat is de oorzaak van een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door HSV-1, een type van het herpes simplex virus. Tot  virus, aangezien het zeer besmettelijk is. Echter, slechts een deel ontwikkeld daadwerkelijk een koortslip. Wanneer infectie zich heeft voorgedaan, verlaat het virus het lichaam nooit meer.

De meeste mensen weten niet precies wanneer ze besmet werden met HSV-1. De besmetting doet zich over het algemeen voor in de vroege jeugd, waar het zich wellicht niet voordoet als een zichtbare koortslip.

Wat gebeurt er als ik een koortslip krijg?

Voor de meerderheid van de mensen blijft HSV-1 inactief gedurende hun hele leven en komen ze nooit te weten dat ze het virus hebben. Het HSV-1 virus wordt ‘wakker’, infecteert de cellen in of rond de lip of mond en veroorzaakt een zichtbare en besmettelijke zweer. Een koortslip doet zich meestal voor nadat het virus ergens door is geprikkeld, zoals een verminderde weerstand of koud, droog weer dat leidt tot droge, gebarsten lippen.