Relaxation Techniques
Relaxation Techniques

Ontspanningstechnieken tegen stress: hoe kunt u zich ontspannen

Stress kan uw weerstand verlagen en een koortslip de kans geven voor een onverhoedse aanval. U kunt beter diep ademhalen en u ontspannen. Terwijl er een verscheidenheid aan ontspanningstechnieken zijn tegen stress, zijn er hier twee om mee van start te gaan.

Haal diep adem vanuit uw buik. Neem vijf minuten pauze en ga comfortabel zitten met een rechte rug. Plaats een hand op uw buik en de andere op uw borstkas. Haal diep adem door uw neus en adem langzaam uit door uw mond. Wanneer u uitademt, blaas dan zoveel mogelijk lucht uit. Uw buik moet op en neer gaan, terwijl uw borstkas vrijwel niet beweegt.

Doe een mentale lichaamsscan. Met uw ogen open of dicht, zit met uw voeten op de grond, of lig plat op uw rug met uw benen recht en armen naast u. Haal twee minuten lang diep adem in deze positie, of tot u ontspannen bent. Begin vervolgens op de tenen van uw rechtervoet te focussen. U merkt op hoe ze voelen en adem in naar uw tenen, alsof u zuurstof naar ze toestuurt. Vervolg dit proces met uw linkertenen en werk geleidelijk naar boven, van uw tenen tot de bovenkant van uw hoofd. Nadat u uw hele lichaam hebt gescand, blijf dan nog een minuut of twee ontspannen liggen.

Het belangrijkste van ontspanningstechnieken is om de juiste te vinden voor uw levensstijl. Soms is het beter om de methodes die voor u werken te combineren of af te wisselen, zodat u gemotiveerd blijft.